Tandarts Zoetermeer - Mondzorgcentrum Meerzicht
Monnikenbos 1 | 2716 GT | (079) 303 11 00 | info@mondzorgmeerzicht.nl
Parodontitis
Als ontstoken tandvlees onbehandeld blijft, zal de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden naar het kaakbot. Het ontstoken tandvlees zwelt op, bloed snel en laat los van de tanden en kiezen. In de tussenliggende ruimte (de pocket) vormt zich weer nieuwe tandplak. De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden dieper. In deze diepe pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Door deze voortschrijdende ontsteking (parodontitis) kan zo veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Het is daarom belangrijk dat parodontitis wordt voorkomen of anders tijdig wordt behandeld.
Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies als:
-
Het tandvlees bij het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is
-
Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen zoals noten
-
Het tandvlees rood, slap en gezwollen is
-
U last hebt van een vieze smaak of slechte adem
-
Tanden en kiezen gevoeliger worden voor temperatuurverschillen (zowel warm als koud)
-
Tanden losser staan of dat er ruimte tussen de tanden ontstaat die er eerst niet was
Vaak kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn en kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Het is belangrijk om regelmatig uw gebit te laten controleren door uw tandarts, deze kan dan eventuele vervolgstappen met u bespreken.
Wie krijgt parodontitis?
Slechte mondhygiëne is de grootste boosdoener en daarom is een goede mondverzorging van groot belang. Als u al iemand in uw familie kent met parodontitis dan kan dat ook een rol spelen. Extra goede mondhygiëne is daarom van groot belang. Daarnaast speelt de weerstand van uw lichaam tegen bacteriën in de tandplak een belangrijke rol. Het lichaam wil de bacteriën weg hebben en tast in het ergste geval ook het kaakbot aan. Onderzoekers hebben aangetoond dat bepaalde ziektes, waaronder suikerziekte u vatbaarder kan maken voor het ontwikkelen van parodontitis. Daarnaast vormen roken en stress een extra risico.
De aanpak van parodontitis
Als kaakbot verloren is gegaan, komt het niet meer terug. Daarom is het zaak om parodontitis te behandelen door een goede mondhygiëne aan te leren en een professionele behandeling ervoor te ondergaan. De tandplak boven de tandvleesranden kunt u zelf verwijderen door goede mondreiniging, denk hierbij aan twee maal per dag poetsen (bij voorkeur elektrisch), tandenstokers of ragers te gebruiken en te flossen. Tandsteen kunt u laten verwijderen door de tandarts, preventie assistent of door een mondhygiënist. Maar let op: wanneer de mondhygiëne weer verslechtert, komen de ontsteking en de verdieping van de pocket altijd weer terug. De tandarts zal u goed monitoren, informeren en begeleiden en kan de ernst van de parodontitis bepalen, waarna er een plan wordt opgesteld.
Naar de parodontoloog?
In het geval van een tandvleesaandoening in een ver gevorderd stadium, kan uw tandarts of mondhygiënist u doorverwijzen naar de parodontoloog. Dit is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in tandvleesaandoeningen. De parodontoloog legt zich geheel toe op het behandelen van verschillende paradontale problemen.
Tandarts Zoetermeer | Tandarts Meerzicht | Beste Tandarts Zoetermeer |Tandartspraktijk Zoetermeer | Tandarspraktijk Meerzicht | Beste tandarts